Ingrediënten
- 500 ml Heet water
- 2 Ribben
Marinades / sauzen
- 150 ml Passata
- 75 ml Worcestershire saus
- 80 gram Bruine suiker
- 2 el Appelazijn
- 1 el Fijne mosterd
- 3 tl Gerookte paprikapoeder
- 1 tl Gedroogde oregano
- 1 tl Gemalen komijn
Benodigdheden
- Steelpan
- Rectangular Drip Pan
- Cast Iron Grid
Voorbereiding
- Maak eerst de lak; meng passata, Worcestershire saus, suiker, azijn, mosterd en de kruiden in een steelpan en verwarm tot het een kwart is ingekookt.
- Meng nu het hete water met 5 el van de lak in een bak en leg de ribben hierin. Dek de bak af.
- Verhit de BGE tot een temperatuur van 180 graden en plaats het rooster.
Bereiding
- Zet de bak 2 uur in de BGE. Keer halverwege eenmaal. Lak de ribben na afloop.
- Laat nu de temperatuur oplopen tot net iets boven de 200°C en gril ze op het rooster. Pak ze in aluminiumfolie en laat een paar minuten rusten voor het uitserveren.
Jan Laval zegt
Dit recept is mijn standaard voor spareribs geworden, maar….., met een kleine wijziging.
De passata van tomaat maak ik zelf met verse tomaten en een teen knoflook.
De genoemde hoeveelheid gerookte paprikapoeder neemt de overhand in smaak.
Een theelepel gerookte paprikapoeder en twee theelepels gewone, is veel beter in balans.
Soms bereid ik de ribs voor in de oven en gebruik later de kamado om ze afgelakt en wel te grillen.