Cheesecake- zo simpel, zo smakelijk en doet het altijd goed! Het moet wel een dag vantevoren klaargemaakt worden, dus goed plannen 😉
Je kan ook eindeloos variëren met cheesecake- chocola, fruit, oreo’s, noem maar op. In dit recept staat bij de ingrediënten een aantal keer ”kamertemperatuur”, dit is om scheuren in de cake te voorkomen, dus let hier wel echt op!
Ingrediënten
- 200 gram Bastognekoeken
- 120 gram Roomboter, licht gesmolten
- 900 gram Roomkaas, kamer temperatuur
- 250 gram Witte suiker
- 160 gram Sour cream, kamer temperatuur
- 2 tl Vanille extract
- 1/2 tl Zout
- 2 el Citroensap
- 4 Eieren + 2 Eierdooiers, op kamertemperatuur
Benodigdheden
- Springvorm
Voorbereiding
- Verhit de Egg met rooster, convEGGtor en Baking Stone tot 180 graden.
- Verkruimel de bastognekoeken in een keukenmachine en giet er beetje bij beetje de boter bij totdat het 1 geheel vormt.
- Vet de springvorm in en strooi de bastognemix over de bodem en druk goed aan (gebruik bijv. een glas hiervoor). Zorg dat de bodem overal even dik is en indien er voldoende bodemmix is, kan je de randen ook wat bedekken.
- Bak de bodem in 10 min in de Egg en laat deze vervolgens een half uur buiten de Egg koelen.
- Gebruik een handmixer om de roomkaas langzaam zacht te kloppen en voeg langzaam de suiker, zout, vanille en sour cream toe. Als het één zacht/glad geheel is, kan je één voor één de eierdooiers toevoegen. Klop de overige 4 eieren een beetje op, maar niet heel erg. Voeg ook deze vervolgens beetje bij beetje toe. Meng het geheel weer tot het 1 glad beslag is.
Bereiding
- Verhoog de temperatuur naar 160 graden en plaats de cheesecake zodra deze temperatuur bereikt is en laat de cheesecake nog anderhalf uur garen in de Egg. Indien je een kerntemperatuurmeter gebruikt: Bij een kerntemperatuur van 65 graden C is de cake ”klaar”.
- Haal de cake uit de Egg, laat hem nog een paar uur afkoelen op kamertemperatuur en zet hem vervolgens in de koelkast.
- Na minimaal 4u in de koelkast is hij gereed voor consumptie!
Tip: Voeg vers fruit of gesmolten chocola als topping toe!
NB: Als de cheesecake mooi goudbruin is rondom (dus ook van boven!) is dit niet erg! Hij is niet aangebrand.
Maurice zegt
Verhoog de temperatuur naar 260 graden en plaats de cheesecake zodra deze temperatuur bereikt is.
Verlaag na 10 min de temperatuur naar 95 graden en laat de cheesecake nog anderhalf uur garen in de Egg.
Ik vraag me af of dit wel klopt…hoe ga je in een BGE van 260 naar 95 graden? Ben je wel ff bezig toch?
Kiki Kuiper zegt
Ha Maurice,
Dit is een recept gebaseerd op een recept voor in de oven. Het kan zeker wel op deze manier, maar het recept is nu aangepast naar een wat BGE vriendelijkere- wijze. Gewoon constant garen op 160 graden.