Temperatuur meten
Je temperatuur meten kan op verschillende manieren. Digitaal is het makkelijkst aangezien de temperatuur aanduiding sneller en nauwkeuriger is dan analoog. Een draadloze die binnen en buitentemperatuur meet, is hier uiterst geschikt voor. Deze heeft meerdere instellingen (je kan er ook de kerntemperatuur van je vlees mee meten) en geeft je een signaaltje als de gewenste koepeltemperatuur bereikt is. Groot voordeel is dus dat je rustig kan gaan borrelen zonder de hele tijd op te hoeven staan.
Temperatuur regelen
Eén van de fantastische mogelijkheden van de BGE is het op peil houden van de temperatuur. Met behulp van de luchtschuif onderop (luchttoevoer) en de metalen regeldop bovenop (luchtafvoer), kunt u de temperatuur van uw Egg instellen tussen minder dan circa 40ºC en meer dan 400ºC. Hoe meer u de luchttoevoer en –afvoer sluit, hoe lager de temperatuur wordt.
Met deze temperaturen kunt u op alle mogelijke manieren uw gerechten bereiden: van roken bij lage temperatuur tot schroeien bij grote hitte. De buitenthermometer geeft de juiste temperatuur aan. In tegenstelling tot andere houtskooltoestellen staat de hoeveelheid gebruikte kolen los van de kooktijd. U begint simpel met dezelfde hoeveelheid houtskool voor elke maaltijd. Naderhand sluit u de regelschuif om het vuur te doven en blijven de niet gebruikte kolen voor een volgende keer bewaard.