Type houtskool
De magie van de Egg wordt mogelijk gemaakt door de luchtstromen binnenin. Door deze luchtstromen kan de temperatuur ontzettend hoog klimmen. Gruis tussen de kolen (komt veel voor bij kleinere en goedkopere kolen) zorgt ervoor dat deze luchtstromen niet meer soepel kunnen stromen en dus dat de temperatuur niet hoog (genoeg) kan komen en dat het lastig is om de temperatuur te regelen. Let dus op de grote van de kolen ten opzichte van het model Egg dat je bezit. Verder zijn er nog kolen die hogere temperaturen aan kunnen en dus sneller branden en er zijn kolen die beter zijn voor de slow- cooking fanatiekelingen (lagere temperaturen gedurende een langere periode). Als je echt hoog wilt stoken zorg dat je groene ei helemaal schoon is gemaakt voordat je hem aansteekt.
Hoeveelheid houtskool
Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten. Houtskool heeft diverse lengtes; het gaat dus niet om het aantal kolen.
Houtskool bijvullen tijdens het koken?
Normaal gesproken niet. De BGE brandt urenlang zonder bij te vullen. Naarmate de kooktemperaturen hoger zijn, verbranden de kolen sneller, maar ook dan zal bijvullen onwaarschijnlijk zijn. Om na het aansteken de kolen “op een laag pitje” te houden of om gerechten gedurende lange tijd warm te houden, dient u de schuifkap geheel te sluiten en de onderschuif circa 5 cm open te zetten. Voor het warm houden van gerechten moet de temperatuur van uw BGE ongeveer 50ºC zijn.