Hierbij de basisstappen voor elk Pulled Pork recept!
- Men neemt een lekker groot stuk varkensvlees (2-3 kg)
- Dit wrijf je in met een kruidenmix (de rub) die je lekker vindt
- Je laat het vlees een paar uur (4 – 6 uur) rusten in de ijskast zodat de rub er in kan trekken
- Je haalt het vlees een uur van te voren uit de ijskast zodat het op kamertemperatuur op de BBQ gelegd kan worden
- Je legt het vlees op de BBQ met een temperatuur van 90 °C
- Als na vele uren het vlees een kerntemperatuur van 88 °C heeft bereikt, haal je het vlees van de BBQ
- Je laat het vlees dan minimaal een half uur rusten (in aluminium folie)
- Waarna je het vlees met vorken uit elkaar trekt.
Dit proces kan zo’n 12 tot 20 uur in beslag nemen met het risico dat het vlees behoorlijk uitdroogt.
Om het uitdrogen te voorkomen en de smaak intenser te maken zijn er in de loop der jaren een aantal “trucen” ontwikkeld:
- Een iets hogere temperatuur van ca. 100 °C
- Het vlees injecteren
- Het vlees na zo’n 4 uur insmeren met een Glaze die dan heerlijk karamelliseert
- En na zo’n 5-6 uur wikkel je het vlees in aluminium folie en leg je het terug op de BBQ
- Bij het uit elkaar trekken van het vlees meng je er nog een lichte saus doorheen
Let op alle genoemde tijden zijn een indicatie. Bij Pulled Pork is de kerntemperatur je leidraad en niet de tijd.