We gaan Heerlijke spareribs bereiden op de BGE! Er zijn veel verschillende manieren om spareribs te bereiden. In dit geval kies ik ervoor om ze niet te marineren of in te wrijven met een rub, maar tijdens het garen te bestrijken met een zelfgemaakte barbecuesaus. Hierdoor proef je het mooie varkensvlees nog goed onder de gekarameliseerde toplaag.
Ingrediënten
- 4 strengen Spareribs
- Peper en zout
Marinades / sauzen
- 1 Rode ui
- 150 ml Tomatenketchup
- 50 g Bruine basterdsuiker
- 50 ml Worcestershiresaus
- 50 ml Rode wijnazijn
- 50 ml Water
- ½ tl Mosterdpoeder
- Tikkie Tabasco
Benodigdheden
- Geweekte houtsnippers (smaak naar keuze)
- Plate setter (convEGGtor)
- Round of Rectangular Drip Pan
- Cast Iron Grid
Voorbereiding
- Roer de ingrediënten voor de saus in een steelpannetje door elkaar. Breng op matig vuur aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Week intussen een paar handjes hout snippers in een bakje met water.
- Neem de pan van het vuur en breng de saus op smaak met peper en zout.
- Verwijder het membraan van de spareribs (het vlies aan de holle kant van de ribben) door de achterkant van een theelepel voorzichtig tussen het vlees en het vlies te steken. Als er een klein stukje vlies los is, trekt je het resterende deel er met de hand makkelijk af (bij spareribs die bevroren zijn geweest wordt dit klusje een stuk ingewikkelder. Dus mocht u het vlees van tevoren invriezen, verwijder dan eerst het vlies!) Bestrooi de spareribs met peper en zout.
- Steek de Big Green Egg aan, plaats de Plate Setter met de pootjes omhoog en verwarm de Big Green Egg tot 120°C.
Bereiding
- Til de Plate Setter iets op, als de Big Green Egg op temperatuur is en bestrooi de gloeiende kolen met de geweekte hout snippers.
- Plaats een druip bak op de plate setter en plaats het rooster daaroverheen. Leg de spareribs erop en bestrijk de ribben met de barbecuesaus. Sluit de deksel en bestrijk de ribben ieder kwartier met de saus.
- Afhankelijk van de dikte van de strengen zijn de spareribs na ongeveer 2½ uur gaar. De spareribs zijn gaar als je de ribs makkelijk los kunt scheuren.
Je moet even geduld hebben, maar dan heb je wel een heerlijke maaltijd!
Geef een reactie