Dit is één van de twee gerechten die wij hebben geserveerd tijdens de Big Greeg Egg member day 2014. Sateh babi, de Indonesische benaming voor varkenssate, vind je niet in heel Indonesië. Sterker nog, eigenlijk alleen op Bali, waar het Hindoeisme de boventoon voert en varkens niet als onrein worden gezien. Alleen daarom al een fantastisch eiland, dat andere heerlijke varkensgerechten als Babi Guling voortbrengt. Om te janken zo lekker.
De truc is natuurlijk de marinade. En tijd. Recepten met een zin als ‘Laat het vlees een uurtje marineren’ sla ik meestal over. Gewoon een dikke dag pakken. De marinade geeft niet alleen smaak, maar maakt het vlees ook malser. Ik gebruik de kop van de varkenshaas, mooi vlees en voor een keurige prijs. De vissaus, die we vooral kennen uit Thaise en Vietnamese keuken, doe ik erbij omdat de marinade daardoor iets van zout krijgt. De Green Egg en sate roosteren, het blijft een spannende combi, zeker wanneer de stokjes van hout zijn. Maar ze zijn te lekker om niet te maken, dan maar een verbrand stokje hier en daar. Wel zo authentiek.
Ingrediënten
- 500 gr kophaas/varkenshaas
- 6 el ketjap manis
- 2 el vissaus
- 3 kaffir limeblaadjes
- 1 stengel citroengras
- 4 cm gember
- 2 sjalotten
- 1 el koreanderzaad
- ½ el komijnzaad
- 2 el gula djawa
- 1 rood pepertje
- paar takjes koreander
- 100ml kecap manis
- 1 limoen
- 2 sjalotten
Benodigdheden
- Cast Iron Grid
Voorbereiding
- Snij citroengras, gember, sjalotten en pepertje klein en doe ze met kecap, vissaus en gula djawa in een kom.
- Scheur de limeblaadjes in stukken en doe ze bij de marinade.
- Rooster de komijn- en korianderzaadjes tot ze ietwat roken en geuren. Maal ze in de vijzel en doe ze bij de marinade.
- Snijd het varkensvlees in kleine blokjes en leg ze in de marinade. Zoals gezegd: doe dat lang, wat mij betreft een dag.
Bereiding
- Rijg dan aan de vleespennen.
- Rooster de sateh kort en draai af en toe. 5 minuten is meer dan genoeg.
- Meng voor de saus ketjap met limoen en zest van de limoen. De sjalotten in dunne ringetjes snijden en bij de saus doen.
Geef een reactie