Harissa is een pittige pasta die met heel veel te combineren valt: Vis, kip, vlees, maar ook heel lekker op gegrilde groenten! Er zit zoveel pittigheid als zuur als kruiden in en is daarmee een hele goede basis voor een marinade of gewoon als toevoeging voor wat extra smaak.
Ingrediƫnten
- 120 gram Pepers naar keuze/pittigheid
- 1 blikje Tomatenpasta
- 1 el Citroensap
- 1 tl Karweizaad
- 1 tl Komijnzaad
- 1 tl Cayennepoeder
- 1 tl Paprikapoeder
- 1 tl Korianderzaad
- 4 teentjes Knoflook
- 1 tl (kosher) Zout
- 2 el Olijfolie extra virgine
Voorbereiding
- Verhit de Egg met de plaat en het rooster tot een temp van 120 graden.
- Kook wat water en grill ondertussen de pepers 1 min per kant op het rooster.
- Plaats de pepers nu een (hittebestendige) kom en vul deze met het kokende water en laat dit 30 min staan.
- Rooster ondertussen de kruiden op de plaat en zorg ervoor dat ze niet aanbranden (door af en toe te roeren). De kruiden zijn klaar zodra ze (lekker) beginnen te ruiken. Vermaal ze vervolgens samen tot een fijne poeder.
- Verwijder de pepers uit het water en bewaar de vloeistof. Deze hebben we later nog nodig. Verwijder de zaadlijsten.
Bereiding
- Plaats de tomatenpasta, kruiden en chili’s in de kom van de keukenmachine en voeg een beetje citroensap toe.
- Maak een pasta van de ingrediƫnten en voeg geleidelijk de olijfolie toe (let op de hoeveelheid, bij een te veel aan olie wordt de smaak overheersend). Voeg wat peperwater (uit stap 5) toe om de pasta te verdunnen, mocht dit wenselijk zijn.
- Ruik de pasta en pas de kruiden erop aan. Voeg eventueel wat zout en peper toe.
- Schep de pasta in een bakje en leg een el olijfolie bovenop om het beter te bewaren. Na 2 dagen zijn alle smaken het best ingetrokken.
Serveer met vis, vlees of groenten!
Geef een reactie