Gebaseerd op een recept van de AH.
Variatietip: Erg lekker met kleine stukjes kip en cherrytomaatjes!
Ingrediënten
- 80 gram pijnboompitten
- 260 gram zongedroogde tomaatjes
- 1 teentje knoflook
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 1 tl gedroogde tijm
- 8 el olijfolie
- 540 gram vers bladerdeeg
- bloem (om te bestuiven)
- 7.5 gram basilicum
- 200 gram mozzarella
- 1 ei
Voorbereiding
- Verwarm de Egg voor op 200 °C.
- Rooster 3 el pijnboompitten in een droog Staub bord goudbruin. Laat de tomaatjes uitlekken en hak de knoflook grof. Voeg met de kaas, tijm, geroosterde pijnboompitten en olie toe aan de tomaatjes. Pureer het tomaat-kaasmengsel tot een gladde pesto. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Leg een vel bladerdeeg in de lengte op een licht met bloem bestoven werkvlak. Verdeel de tomatenpesto erover en zorg ervoor dat 2cm vanaf de randen vrij gehouden wordt. Snijd de helft van de basilicum in dunne reepjes en de mozzarella in 9 plakken. Strooi het fijngesneden basilicum over de pesto en leg de mozzarella er in een verticale rij op. Bestrooi met peper en de rest van de pijnboompitten.
Bereiding
- Bestrijk de randen met de marineerkwast licht met water en leg het andere vel bladerdeeg erop. Druk de randen aan en leg op de pizzasteen. Laat het deeg aan 1 lange zijde 2 cm intact. Snijd de andere lange zijde met een scherp mes 9 keer in. Houd rekening met de kaas. Je hebt nu 9 repen van ca. 22 x 4,5 cm, die aan een zijde vastzitten.
- Plak per reep 1 snijkant dicht. Druk het deeg met wat water tegen elkaar aan, zodat de kaas niet uitloopt. Trek de 2 buitenste repen voorzichtig naar elkaar toe, zodat er een cirkel ontstaat. Plak de 2 bovenste punten goed aan elkaar met water. Draai de repen naar boven open, zodat de vulling zichtbaar wordt. Vorm mooie cirkels en plak overtollig deeg vast met een beetje water.
- Klop het ei los en bestrijk met behulp van het kwastje het deeg ermee. Bak de deegkrans in ca. 30 min. in het midden van de Egg goudbruin en gaar. Controleer na 25 min. Neem de krans uit de Egg, bestrooi met de rest van het basilicum en serveer warm of koud.
Geef een antwoord